TEMAN

DEMI MASA

Tuesday, August 31, 2010

Kemerdekaan dan kebebasan menurut Islam


Oleh : Ustaz Zaini Hashim

SYEIKH Ahmad Khadrawaih ada menegaskan: “Kesempurnaan dalam pengabdian, diperolehi pada kebebasan (kemerdekaan) dan kesempurnaan kebebasan itu tercapai dalam pengabdian.”
Firman Allah SWT yang disebut dalam ayat 34 surah an-Naml bermaksud: “Dia (Puteri Balqis) berkata: Sessungguhnya raja-raja (istilah hari ini diertikan sebagai golongan penjajah) apabila memasuki sesebuah negara, pasti mereka akan merosakkannya dan menjadikan penduduknya yang mulia jadi hina dan demikian pulalah yang akan mereka lakukan.”
Jelas menunjukkan bahawa, bukanlah kebebasan (kemerdekaan) seperti yang digambarkan oleh segelintir manusia, iaitu bebas daripada belenggu penjajahan, atau bebas dengan melakukan apa sahaja yang keji dan mungkar untuk memenuhi ruang nafsu, tetapi kebebasan yang sempurna kadang-kadang tercapai dengan menahan sesuatu.
Apa yang diutarakan oleh ayat al-Quran dan pandangan Syeikh Ahmad di atas memang jelas berlaku kepada para pemimpin negara yang pernah dijajah oleh para penjajah suatu ketika dahulu seperti Britain, Belanda, Perancis, Itali, Jerman dan sebagainya tidak akan meninggalkan negara yang dijajah, melainkan mereka berpuas hati mendapati ada segelintir daripada penduduknya yang sanggup untuk meneruskan sistem sekular yang memisahkan antara agama dan politik.
Perkara ini jelas terjadi di India dan di tanah air kita sendiri yang bernama Malaysia tercinta, di mana sistem tersebut masih mengguna-pakai pemisahan antara agama dan politik, seolah-olah bab agama hanya boleh diceritakan orang di dalam masjid-masjid sedangkan masalah pula ditadbir oleh mereka yang rakus untuk mengaut keuntungan tertentu dan bukannya berkhidmat untuk rakyat. Perkara ini terjadi akibat tidak ada penyatuan antara agama dan politik.
Percambahan program maksiat untuk memenangi hati pengundi Bagi mengekalkan kuasa agar diri para pemerintah disukai dan diterima oleh sebahagian besar rakyat khususnya dalam pilihan raya, pelbagai program sebelum pilihan raya dalam tempoh lima tahun itu diisi seolah-olah untuk memberitahu rakyat bahawa hiburan sangat penting bagi meringankan bebanan mereka yang penat bekerja.
Justeru, penganjuran program-program realiti seperti Akademi Fantasia (AF), Malaysian Idol, So U Think U Can Dance, One In A Million, Bintang RTM, Bintang Kecil, Anugerah ERA, Anugerah BPBH, Anugerah Skrin dan Anugerah Seri Angkasa dan yang sejak akhir-akhir ini tidak dapat dihitung dengan jari sepuluh.
Kenapa boleh terjadi demikian?
Imam at-Tabari ada menegaskan dalam kitabnya ‘Tarikh at-Tabari’ atau Tarikh al-Umam wal Muluk mengenai satu pendapat daripada seorang sahabat yang menyebut “Rakyat (orang ramai) bergantung kepada (pegangan) agama para pemimpin mereka.” (maaf tidak dapat catat juzuk dan mukasurat, sebab masih ingat fakta ketika belajar dahulu sedangkan kitabnya tidak ada dalam simpanan).
Imam at-Tabari membandingkan corak pemerintahan di kalangan tiga orang khalifah pada zaman empayar Bani Umaiyah, iaitu khalifah yang keenam Al-Walid bin Abdul Malik, ketujuh Sulaiman bin Abdul Malik dan kelapan Khalifah Umar bin Abdul Aziz.
Pada zaman pemerintahan al-Walid lebih menekankan persoalan pembangunan yang akhirnya mempengaruhi kehidupan rakyat yang juga bercakap mengenai pembangunan, kemudian berikutnya begitu juga sampailah ke zaman pemerintahan Umar bin Abdul Aziz yang lebih menekankan aspek agama hingga rakyat suka bercakap tentang isu agama.
Apa yang dapat diambil kesimpulan, bahawa para pemerintah di beberapa negara yang pernah dijajah, akan mengikuti telunjuk tuannya hingga Islam bukan lagi faktor penting untuk diketengahkan kepada rakyat, kalau dibincangkan tentang Islam pada perkara yang remeh-remeh sahaja, tetapi dalam perkara pelaksanaan hukum Islam ditutup perbincangannya kerana dikhuatiri tidak menepati cita rasa rakyat pelbagai kaum.
Justeru, para pemimpin yang amat mendalam minatnya pada hiburan atau sukan akan berusaha memperbanyakkan program hiburan seperti yang telah disebut di atas begitu juga aspek sukan yang mendapat di hati rakyat, mereka disogokkan dengan pelbagai anugerah sukan hingga lupa peranan mereka sebagai rakyat untuk mendaulatkan Islam sebagai agama rasmi negara.
Jadi tidak hairanlah jika rakyat bercakap tentang sukan atau hiburan kerana pemerintah juga suka bercakap mengenainya, akhirnya mereka semua tidak menjadi sebaik-baik umat yang dikeluarkan Allah buat umat manusia sejagat.
Apa yang perlu diingatkan, bahawa sambutan perayaan ke-50 kemerdekaan negara tidak patut disambut dengan tarian, nyanyian, persembahan konsert dari golongan artis, kerana tindakan seumpama itu adalah hasil reka cipta penjajah, yang lebih malang lagi pihak penganjur dan yang memberi izin penganjurannya akan didakwa di mahkamah Allah pada hari Kiamat.
Apa kemerdekaan atau kebebasan yang dianjurkan Islam?
Walaupun Islam telah memperkenalkan konsep kebebasan beragama, berfikir, berpolitik dan sebaginya, ia bukan bermakna memberikan kebebasan sepenuhnya hingga manusia menentang Allah secara terbuka.
Namun kemerdekaan dan kebebasan sebenarnya ialah manusia itu mampu untuk menyempurnakan pengabdiannya kepada Allah tanpa sebarang campurtangan manusia yang menyekat kebebasannya untu berbuat demikian, dengan lain perkataan, seseorang itu dapat serta mampu melakukan segala aktiviti hariannya yang berasaskan pengabdian serta ibadat kepada Allah tanpa sekatan, halangan ataupun kongkongan.
Apabila suasana seumpama ini berlaku pada diri seseorang itu, maka apa yang dilakukannya tidak lain ialah untuk menjadikan dirinya terbaik di sisi Tuhannya, kerana ia dilakukan atas kehendak diri sendiri secara bebas dan merdeka, umpama orang yang merdeka daripada belenggu perhambaan, dia akan rasakan bahawa dunia ini adalah segala-galanya.
Justeru, apa makna merdeka jika perangai, fahaman, cara hidup, cara berfikir, berpakaian, cara pentadbiran negara tidak selari dengan kehendak hukum Allah SWT, umpama hukum zina bagi orang yang telah berkahwin direjam sementara yang belum berkahwin disebat, tetapi hukum-hukum tersebut digantikan dengan denda atau penjara, maka sudah pasti manusia tidak akan merasa merdeka kerana membelakangkan peraturan sebenar yang dicipta oleh Allah buat mereka.

No comments:

Post a Comment

ARKIB NEGARA

KATEGORI

agama (87) Akhlaq dan Nasehat (1) Aqidah (1) Bencana alam (20) Cerita nasihat (24) formula (1) haji (22) Jumaat (8) keluarga (18) Kesihatan (13) Luar Negeri (5) Mekah (2) politik (4) Ramadhan (30) sahabat (3) Sains (17) sajak (8) Seni (2) surah aljumuah (1) tips (18) Umum (51) video (9) video nasyid (1)

My Salute