TEMAN

DEMI MASA

Saturday, March 06, 2010

Kenduri Kahwin: Antara Adat dan Ibadat


Gambar hiasan

Petikan dari Laman Abu Widad

Di sepanjang memenuhi jemputan tuan rumah menghadiri kenduri yang diadakan, pancaindera pasti tidak terlepas dari merasai perkara yang tak sepatutnya berlaku dalam masyarakat islam terutamanya di Malaysia : Nyanyian artis melalui CD atau DVD. Sesuatu yang mencacatkan keberkatan majlis. Bila ditanya”Mengapa begitu?” Jawapan yang diberi “Sesekali jer seumur hidup”. Jawapan yang tak sepatutnya. Namun begitu ada juga majlis kenduri yang berlangsung penuh dengan kawalan hukum. Tahniah atas keprihatinan itu.

Setiap bangsa ada adat dan cara hidup masing-masing.Ada yang baik dan ada yang sebaliknya. Pada kebiasaannya adat budaya sesuatu bangsa itu diwarisi dari generasi ke generasi atau diambil dari bangsa lain. Adat ini dijaga dan dipelihara sebaiknya sehingga ada yang mengganggapnya sebagai warisan bangsa atau kaum.

Realiti ini walaupun tidak dikira pelik pada kebanyakkan orang, tetapi kepada umat islam adalah sesuatu yang sangat jelek dan pelik. Bahkan lebih dari itu lagi iaitu mungkar. Mengapa begitu? Alasannya ialah Umat Islam agamanya Islam, Islam adalah cara hidupnya untuk selama-lamanya, mengapa hendak turun dari ketinggian Islam itu ke tahap yang lebih rendah?

Penyakit meniru cara hidup orang kafir ini atau dipanggil membudayakan budaya kafir telah membarah di dalam kehidupan orang-orang Islam sehingga merugikan Umat Islam itu sendiri. Contoh yang dapat dilihat ialah dalam pelaksanaan majlis perkahwinan. Kenduri kahwin yang disyariatkan Islam itu sudah bertukar wajah. Menukarkan yang haram kepada boleh umpamanya percampuran lelaki dan perempuan yang tak sepatutnya dan penganjuran tarian joget lambak. Ianya masih berlaku dalam masyarakat islam kini. Dengan keadaan ini jadilah Majlis kahwin itu jauh dari hukum syarak.

Oleh itu di sini akan dinyatakan ciri-ciri majlis perkahwinan yang sepatutnya dilakukan oleh orang islam sebagai peringatan dan bertepatan dengan ajaran Nabi Muhammad S.A.W agar majlis tersebut menjadi satu bentuk ibadat kepada Allah S.W.T dan sebab untuk mendapat redha dan taufikNya.

Kenduri kahwin dianjurkan adalah untuk mewar-warkan kepada orang ramai bahawa seseorang itu telah bernikah. Hal ini bertujuan mengelakkan buruk sangka dan umpatan jika orang disekeliling tidak tahu.

Di dalam sebuah Hadis Nabi S.A.W telah menyuruh kita mewar-warkan pernikahan yang telah berlangsung, Berdasarkan beberapa hadis nabi S.A.W dapatlah disimpulkan bahawa mewar-warkan pernikahan itu terjadi dengan tiga cara :

1) Kenduri : iaitu menjemput orang ramai makan makanan yang telah dimasak dan digulaikan. Sebaik-baik kenduri adalah denga daging kambing. Sesungguhnya Nabi S.A.W mengadakan kenduri dengan tepung dan tamar ketika bernikah dengan Sofiyyah R.A. Begitu juga ketika bernikah dengan Zainab binti Jahsi R.A, Baginda mengadakan kenduri dengan daging kambing. Dalam peristiwa yang lain, seorang sahabat memberitahu Nabi bahawa dia telah bernikah, lalu Nabi pun menyuruhnya mengadakan kenduri walaupun hanya dengan seekor kambing.

2) Nyanyian : Disunatkan bernyanyi di dalam majlis kenduri…tetapi lagu yang bagaimana? Lagu yang dibenarkan adalah seperti dalam bentuk syair atau senikata yang tidak ada unsur lucah dan kurang sopan. Lagu itu pula tidak boleh dinyanyikan oleh artis-artis yang profesionnya atau kerja utamanya ialah menyanyikan lagu lagu yang tak sepatutnya seperti lagu lucah di tempat-tempat lain. Begitu juga lagu yang dinyanyikan itu tidak boleh beriringan dengan alatan muzik yang diharamkan seperti gitar dan biola. Sebaliknya alatan yang dibolehkan adalah seperti tamborin.

3)Tamborin :Dengan memukul tamborin akan menarik perhatian orang lalu dengan sendirinya berita pernikahan seseorang itu akan tersebar. Nabi S.A.W telah mengizinkan kita memukul tamborin pada hari perkahwinan dan hari raya.

Kesimpulan : Adalah menjadi kewajipan orang islam untuk mengembalikan hukum Islam yang mulia di dalam majlis-majlis perkahwinan yang dianjurkan lalu menjadikan majlis perkahwinan yang islamik itu tertegak tanpa ada unsur -unsur maksiat di dalamnya. Ini bukanlah satu tugas yang mudah. Namun begitu Alhamdulillah dalam masyarakat kita terdapat banyak penyair dan ahli sastera yang mampu menggubah syair yang menarik untuk didendangkan di dalam majlis kenduri kahwin.

Dalam masyarakat Islam yang lain ada juga orang yang menggubah kicauan lagu dan ada juga yang menggubah nada yang berbagai bagai untuk dimainkan dengan tamborin dan seumpamanya. Denganini tidaklah sukar untuk kita menyambut majlis perkahwinan yang bertepatan dengan tuntutan syarak. Lalu bebaslah kita semua dari bala yang besar dan penyakit masyarakat yang berbahaya yang telah menular di kebanyakkan negara Islam sehinggakan kita dapat lihat ada di kalangan orang islam itu mengalahkan orang barat dalam mengadakan majlis perkahwinan yang penuh dengan maksiat. majlis seperti ini biasanya diadakan di hotel-hotel dan tempat-tempat hiburan.

Hikmah mewar-warkan perkahwinan ialah :

1) Menyampaikan berita itu kepada masyarakat sekeliling agar tidak berlaku umpatan.

2) Menampakkan nikmat Allah S.W.T ke atas manusia dimana hubungan lelaki dan perempuan yang pada asalnya adalah haram, telah dihalalkan. Begitu juga menjadikan hukum halal kahwin dengan ibu bapa mertua pada asalnya, telah bertukar haram hanya kerana disebabkan ikatan perkahwinan tersebut.

p/s – Sebahagian artikel ini diterjemahkan dari buku kecil berbahasa arab yang bertajuk “Usulul Muaasyarah Azzaujiyyah” karangan Al-Qaadhi Assyeikh Muhammad ahmad Kan’an.

No comments:

Post a Comment

ARKIB NEGARA

KATEGORI

agama (87) Akhlaq dan Nasehat (1) Aqidah (1) Bencana alam (20) Cerita nasihat (24) formula (1) haji (22) Jumaat (8) keluarga (18) Kesihatan (13) Luar Negeri (5) Mekah (2) politik (4) Ramadhan (30) sahabat (3) Sains (17) sajak (8) Seni (2) surah aljumuah (1) tips (18) Umum (51) video (9) video nasyid (1)

My Salute