TEMAN

DEMI MASA

Thursday, April 22, 2010

Doa selepas tasyahud akhir sebelum salam
Segala pujian hanya milik Allah, solawat dan salam semoga terlimpahkan kepadaNabi Muhammad SAW, kepada keluarganya, dan para sahabat seluruhnya

Kita di sunatkan membaca doa setelah tasyahud akhir sebelum memberi salam mengenai kebaikan dunia dan akhirat. Doa itu secara mutlak disunatkan, baik yang ada dasarnya daripada Nabi SAW mau pun tidak, hanya yang dasar itu hukumnya lebih utama. Pelbagai riwayat dari para sahabat contoh doa-doa yang telah didasarkan daripada Nabi SAW.Di antara doa tersebut adalah Dari Abu Hurairah Rasulullah bersabda “Jika salah seorang di antaramu telah selesai membaca tasyahud akhir hendaklah ia memohon perlindungan kepada Allah dari empat hal dgn membaca

“Alloohumma inni a’uuzu bika min ‘azaabi qabri wa min ‘azaabil jahannam wa min fitnatil mahyaaa wal mamaati wa min syarri fitnatil masiihid dajjaal.”

Maksudnya:"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada azab kubur, aku berlindung denganMu daripada azab neraka jahanam, aku berlindung denganMu daripada fitnah kehidupan dan kematian dan berlindung denganMu daripada Al-Masih Dajjal".


Dari Ali ia berkata “Bila Rasulullah mengerjakan salat maka ucapan terakhir yg dibacanya di antara tasyahud dan salam ialah “Alloohummaghfir lii maa qoddamtu wa maa akhkhortu wa maa asrortu ma maa a’lantu wa ma asroftu wa maa anta a’lamu bihii minnii antal muqoddimu wa antal mu’akhkhiru laa ilaaha illaa anta.”

“Ya Allah ampunilah dosa-dosaku yg terdahulu maupun yg kemudian yg kusembunyikan dan yg kutampakkan apa-apa yg aku berlebihan dan segala apa yg Engkau sendiri lebih mengetahuinya daripadaku. Engkaulah yg memajukan dan Engkau pula yg mengakhirkan. Tiada tuhan melainkan Engkau.”


Wallahu A'lam
petikan dari Kitab Fikh Sunnah

No comments:

Post a Comment

ARKIB NEGARA

KATEGORI

agama (87) Akhlaq dan Nasehat (1) Aqidah (1) Bencana alam (20) Cerita nasihat (24) formula (1) haji (22) Jumaat (8) keluarga (18) Kesihatan (13) Luar Negeri (5) Mekah (2) politik (4) Ramadhan (30) sahabat (3) Sains (17) sajak (8) Seni (2) surah aljumuah (1) tips (18) Umum (51) video (9) video nasyid (1)

My Salute