TEMAN

DEMI MASA

Thursday, March 10, 2011

RAHSIA AMERIKA YANG MENGEJUTKAN !

Rahsia Amerika yang mengejutkan : Gambar yang menunjukkan bagaimana AS bereksperimen ke atas orang kurang upaya warganegara sendiri dan banduan penjara

Oleh DAILY MAIL REPORTER

28th February 2011

Lebih kurang terjemahannya....

Telah muncul gambar- gambar menunjukkan bukti yang mengejutkan bahawa doktor kerajaan AS pernah bereksperimen keatas orang kurang upaya warganegara sendiri dan banduan penjara

Eksperimen tersebut termasuk memberikan hepatitis kepada pesakit mental di Connecticut, menyembur virus flu pandemi atas hidung tahanan di Maryland, dan menyuntikkan sel-sel kanser kepada pesakit kronik di sebuah hospital New York.

Kebanyakan kisah sejarah yang mengerikan ini berusia 40 hingga 80 tahun, tetapi itu adalah latarbelakang bagi pertemuan di Washington minggu ini oleh sebuah Suruhanjaya Bioetika Presiden.

Experiments

'Sukarelawan' Penjara : Dalam foto 1966 ini, Pentabir Perubatan Salomon McBride menyoal keatas subjek yang jelas ditandai di Holmesburg Penjara, Philadelphia. . Pertanyaan berbangkit tentang samada banduan itu dipaksa.

Pertemuan itu dicetuskan oleh permohonan maaf kerajaan tahun lalu oleh doktor-doktor persekutuan menulari( menjakiti) tahanan dan pesakit mental di Guatemala dengan sifilis 65 tahun lalu.

Para pegawai AS juga mengakui telah ada berdozen ujian yang serupa di Amerika - Kajian-kajian yang sering terlibat membuat orang sihat , jatuh sakit.

Tinjauan oleh Associated Press melalui laporan jurnal perubatan dan klip dokumen akhbar berdekad-dekad lama yang ditemui terdapat lebih darpada 40 kajian sepeti itu.

Palig baik pun, ini adalah pencarian rawatan menyelamatkan nyawa - paling buruk, sebahagian besar eksperimen -memuaskan rasa ingin tahu yang menyakiti manusia tapi tidak memberikan hasil yang bermanfaat.

Experiment

Tahanan sebagai 'Guinea_pig' : Pada tahun 1945, doktor tentera mendedahkan tahanan kepada nyamuk pembawa malaria di Wad Malaria, Penjara Stateville di Crest Hill, Illinois. Banduan itu di manfaatkan untuk membantu usaha perang.

Ini berikutan dengan eksperimen yang menyebabkan kematian dan tanpa merit dilakukan keatas tahanan di Kem Tahanan Konsentrasi Yahudi oleh 'tangan- tangan' doktor Nazi.

Tanpa sebarang keraguan ,itu pasti akan dibandingkan dengan kajian sifilis Tuskegee, di mana para pegawai kesihatan AS mengesan 600 orang lelai kulit hitam di Alabama yang sudah mengidap sifilis - tetapi tidak memberi mereka rawatan yang mencukupi bahkan selepas penisilin didapati.

Arthur Caplan, pengarah dari University of Pennsylvania Center for Bioethics, berkata: "Apabila anda memberikan seseorang sesuatu penyakit - walau pun dengan kedudukan semasa mereka - anda benar-benar melanggari norma kunci etika profesyen."

Sebahagian besar kajian baru-baru ini mendedahkan, dari tahun 1940 ke tahun 1960, tampak nya tidak pernah di buat liputan oleh media berita. Ada kandungan yang dilaporkan ketika itu namun difokus pada janji mencari ubat baru, sedangkan dihilangkan isu bagaimana subjek ujian dirawat.

Experiment

Jangkit dan amati: Seorang doktor tentera memerhati bagaimana nyamuk pembawa-malaria menggigit perut tahanan Richard Knickerbockers, yang menjalani hukuman penjara selama 10 hingga 14 tahun, pada tahun 1945 Stateville.

Ramai penyelidik terkemuka menganggap ‘sah’ untuk melakukan ujian pada orang yang tidak mempunyai hak penuh dalam masyarakat - seperti orang tahanan, pesakit mental atau orang kulit hitam yang melarat.

Laura Stark, seorang pembantu profesor sains kemasyarakatan Wesleyan University - yang menulis sebuah buku tentang eksperimen perubatan persekutuan dimasa lampau - berkata: 'Dahulu ada kesedaran yang jelas - yang kita tidak memiliki hari ini - bahawa berkorban untuk bangsa dan negara itu penting. "

Meskipun orang-orang dalam eksperimen biasanya digambarkan sebagai sukarelawan, namun para sejarawan dan ahli etika mempersoalkan alangkah baiknya sekiranya orang-orang ini memahami apa yang telah dilakukan terhadap mereka dan mengapa, atau samada mereka dipaksa.

Banduan telah lama menjadi korban demi sains. Pada tahun 1915 seoran doktor Kerajaan AS, Dr Yusuf Goldberger - hari ini dikenang sebagai wira kesihatan masyarakat - telah mengrekrut banduan Mississippi untuk mengambil 'ration' khusus untuk membuktikan teorinya bahawa penyakit Pellagra yang menyakitkan adalah disebabkan oleh kekurangan makanan (Orang-orang itu ditawarkan pengampunan di atas penyertaan mereka ).

Holmesburg Prison

Experiments

Survivor: Edward Anthony dijadikan bahan eksperimen ketika ia menjadi seorang banduan di Penjara Holmesburg Philadelphia . Terkejutkan hingga saat ini, doktor pada ketika itu tidak mengakui kajian itu sebagai tidak beretika

Tetapi kajian menggunakan tahanan bukanlah satu yang biasa dalam beberapa dekad pertama abad ke-20, dan biasanya dilakukan oleh para penyelidik dianggap pelik, bahkan mengikut standard waktu itu.

Salah seorangnya adalah Dr LL Stanley, doktor residen di Penjara San Quentin di California, sekitar tahun 1920 berusaha untuk mengubati warga tua, lelaki lemah dengan menanamkan buah zakar dari ternakan dan daripada banduan yang baru di laksanakan hukuman.

Akhbar menulis tentang eksperimen Stanley, tetapi tiada tunjuk perasaan ganas berlaku.

Suatu yang panjang berjela tapi lapuran 1919 yang 'ceria' di Washington Post dimulai: 'Memasuki kedalam penjara San Quentin dengan watak Fountain of Youth - Satu institusi dimana tahun-tahunnya di lakukan untuk memulihkan kembali orang-orang gagal mentaliti dan daya tahan dan di mana anjalan dikembalikan ke setiap langkah, kecerdasan ke otak, kekuatan untuk otot dan cita-cita untuk semangat . Semua ini telah dilakukan, sedang dilakukan ... oleh seorang ahli bedah dengan pisau bedah. "

Sekitar waktu Perang Dunia II, para tahanan itu dimanfaatkan untuk membantu usaha perang dengan mengambil bahagian dalam kajian yang boleh membantu pasukan. Salah satunya adalah siri kajian malaria di Penjara Stateville, di Illinois direka untuk menguji ubat antimalaria yang boleh membantu askar dalam pertempuran di Pasifik.

Ianya berkenaan kali ini pendakwaan ke atas doktor Nazi pada tahun 1947, di pimpin Kod Nuremberg, satu set peraturan antarabangsa untuk melindungi subjek ujian manusia. Banyak doktor AS dasarnya mengabaikan mereka, dengan alasan bahawa mereka diterapkan untuk kekejaman Nazi - bukan untuk ubat Amerika.

Akhir 1940-an dan 1950-an melihat pertumbuhan besar dalam industri farmasi AS dan penjagaan kesihatan, disertai dengan 'ledakan' dalam ujian kepada tahanan dibiayai oleh kerajaan dan syarikat.

Pada tahun 1960-an, sekurang-kurangnya separuh daripada negeri-negeri membenarkan tahanan untuk digunakan sebagai 'guinea pig' perubatan.

Tapi dua kajian pada tahun 1960 terbukti menjadi titik tolak dalam sikap umum terhadap cara subjek ujian dirawat.

Yang pertama terungkap pada tahun 1963. Penyelidik menyuntik sel-sel kanser keatas pesakit berusia 19 tahun dan pesakit lama dan lemah di Hospital Penyakit Kronik Yahudi di wilayah New York Brooklyn - untuk melihat apakah tubuh mereka akan menolak mereka(sel-sel kanser yang disuntik).

Pengarah Hospital berkata pesakit tidak diberitahu mereka sedang disuntik dengan sel-sel kanser kerana tidak ada keperluan - sel-sel dianggap tidak berbahaya.

Tapi eksperimen itu telah menimbul kemarahan seorang peguam bernama William Hyman, yang duduk di dalam Lembaga Pengarah Hospital.

Negeri tersebut disiasat, dan Hospital akhirnya mengatakan setiap eksperimen memerlukan kelulusan bertulis pesakit.

Di Pulau Staten yang berhampiran , tahun 1963-1966, kajian perubatan kontroversi dilakukan di Sekolah Negeri Willowbrook untuk anak-anak terencat akal.

Anak-anak itu sengaja diberikan hepatitis melalui mulut dan dengan suntikan untuk melihat apakah mereka selepas itu boleh disembuhkan dengan 'globulin gamma'.

Kedua-dua kajian - bersama-sama dengan kajian Tuskegee didedahkan pada tahun 1972 - terbukti menjadi 'trinitas tidak suci' yang mencetuskan liputan yang luas dan kritis media dan pandangan jijik umum, kata Susan Reverby, sejarawan Wellesley College yang pertama kali menemukan catatan dari kajian sifilis di Guatemala .

Pada awal 1970-an, bahkan percubaan yang melibatkan tahanan itu dianggap skandal. Dalam Perbicaraan kongres diliputi secara meluas pada tahun 1973, pegawai industri farmasi mengakui mereka menggunakan tahanan untuk ujian kerana mereka lebih murah daripada cimpanzi.

Penjara Holmesburg di Philadelphia menggunakan banyak banduan untuk eksperimen perubatan. Sesetengah mangsa masih ada untuk bercakap tentang hal itu.

Edward Anthony, tampil dalam sebuah buku tentang kajian, berkata beliau bersetuju dengan satu lapisan kulit punggungnya dikupas, yang dilapisi dengan kimia yang membakar untuk menguji ubat. Dia melakukan itu untuk wang untuk membeli rokok di penjara.

Dia berbicara reaksi untuk percubaan, berkata: "Aku berkata" Oh Tuhan, belakang saya terbakar. Ambil ini ... dariku! ". En. Anthony mengingati awal -awal minggu ia berasa gatal dan rasa sakit.

Kerajaan menanggapi dengan reformasi. Diantaranya: Biro Penjara AS di pertengahan 1970-an secara berkesan mengeluarkan semua kajian oleh syarikat ubat dan lain-lain agensi luar dari penjara persekutuan.

Nazis

Eksperimen Jenayah: Eksperimen oleh Dr Josef Mengele (kedua dari kiri) dan lain-lain seperti dia yang di kutuk antarabangsa sebagai penjenayah perang kerana kurangnya 'merit' mereka.

Sebagaimana bekalan tahanan dan pesakit mental berkurang, penyelidik mula melihat ke negara-negara lain.

Berbaloi . Uji klinikal dapat dilakukan lebih murah dan dengan peraturan yang lebih sedikit. Dan itu mudah untuk mencari pesakit yang tidak menggunakan ubat, faktor yang boleh menyulitkan ujian ubat lain.

Set tambahan panduan etika telah dikuatkuasakan, dan sebahagiannya percaya bahawa kajian lain Guatemala boleh berlaku hari ini.

Walaupun adanya kemarahan zaman moden, ia tidak memberhentikan eksperimen ala- Tuskegee berterusan .

Doktor yang dibiayai Amerika di Uganda gagal memberikan ubat AZT AIDS untuk wanita hamil yang dijangkiti HIV, walaupun itu akan melindungi bayi mereka.

Para pegawai kesihatan AS menyatakan kajian ini akan menjawab soalan mengenai penggunaan AZTdi negara-negara membangun.

Penyelidikan yang lain, oleh Pfizer, memberikan antibiotik bernama Trovan untuk anak-anak yang mengidap Meningitis di Nigeria, meskipun ada keraguan tentang keberkesanan untuk penyakit itu.

Kritik menyalahkan eksperimen di atas kematian 11 orang kanak-kanak dan melumpuhkan sebahagian yang lain.

Pfizer menjelaskan tuntutan oleh para pegawai Nigeria sebanyak $ 75 juta, tetapi tidak mengakui salahlakunya.

Kajian isu masalah asing yang dipimpin Amerika masih masih diperdebatkan Oktober lalu, kajian Guatemala mula menunjukan sinar.

Dalam kajian 1946-1948, Saintis Amerika menjangkiti tahanan dan pesakit di Hospital Guatemala dengan sifilis, kononya untuk menguji apakah penisilin dapat mencegah beberapa penyakit jangkitan seksual. Kajian ini berakhir tanpa maklumat yang berguna dan di sembunyi selama beberapa dekad.

No comments:

Post a Comment

ARKIB NEGARA

KATEGORI

agama (87) Akhlaq dan Nasehat (1) Aqidah (1) Bencana alam (20) Cerita nasihat (24) formula (1) haji (22) Jumaat (8) keluarga (18) Kesihatan (13) Luar Negeri (5) Mekah (2) politik (4) Ramadhan (30) sahabat (3) Sains (17) sajak (8) Seni (2) surah aljumuah (1) tips (18) Umum (51) video (9) video nasyid (1)

My Salute